Algemeen

Van bleed tot uitkappen: uitleg over vaktermen in de wereld van drukkerijen

In de drukkerij-wereld gebruiken we dagelijks vaktermen die voor de meeste mensen misschien niet bekend zijn. Echter, voor klanten kunnen deze woorden soms verwarrend zijn en tevens leiden tot onduidelijkheden en miscommunicatie. In dit artikel zullen we de betekenis en toepassing van verschillende vaktermen in de wereld van drukkerijen uitleggen, zodat onze klanten een beter begrip hebben van wat wij doen en wat zij kunnen verwachten van ons als drukkerij. We richten ons op termen zoals uitkappen, lamineren, SRA3 papierformaat, geniete brochures, rillen, plooien, snijden, recto, recto verso, bleed en afloop.

Uitkappen:

Bij uitkappen worden allerlei vormen uitgesneden uit een vel karton of ander materiaal om doosjes of verpakkingen te maken. Dit gebeurt meestal met behulp van een stansmes en een stansmachine. Door deze methode kunnen complexe vormen worden gemaakt die anders moeilijk te produceren zijn.

Lamineren:

Lamineren is het proces waarbij een dunne plastic laag op papier of karton wordt aangebracht om het te beschermen en/of een bepaald effect te geven. Er zijn verschillende soorten laminering beschikbaar, zoals glanzend, mat of soft touch. Glanzende laminering geeft een hoogglans effect, terwijl mat lamineren een subtieler, matter uiterlijk heeft. Soft touch lamineren geeft een zachte, fluweelachtige afwerking.

SRA3 papierformaat:

SRA3 is een standaard papierformaat dat veel wordt gebruikt in de drukkerijindustrie. Het formaat van SRA3 is 320 x 450 mm en het wordt gebruikt voor het drukken van grotere afdrukken zoals posters, flyers en brochures. Standaard worden overige afmetingen zoals A4, A5, A6 en A7 meerdere keren afgedrukt op één vel SRA3. Daarna worden de kleinere formaten uitgesneden op de snijmachine. 

Geniete brochure:

Een geniete brochure is een type brochure dat bestaat uit katernen die aan elkaar zijn geniet. Katernen zijn gevouwen vellen papier die in elkaar zijn genesteld om een ​​boekje te vormen. Het aantal katernen bepaalt het aantal pagina’s van de brochure.

Rillen en plooien:

Rillen is het maken van een vouwlijn op papier of karton om ervoor te zorgen dat het materiaal netjes kan worden gevouwen. Het proces wordt uitgevoerd met behulp van een ril-vouwmachine, die een inkeping in het materiaal maakt. Plooien is het daadwerkelijke proces van het vouwen van het materiaal langs de vouwlijn.

Snijden:

Snijden op de snijmachine is een proces waarbij grote vellen papier of karton worden gesneden in kleinere formaten. Het wordt meestal gedaan met een machine met een snijmes, die het materiaal in één keer snijdt. Hierbij is nauwkeurigheid en precisie van groot belang.

Recto en Recto Verso:

Recto verwijst naar de voorkant van een vel papier, terwijl Recto Verso betekent dat beide zijden van het papier bedrukt worden. Dit wordt vaak gebruikt bij het drukken van brochures, flyers en andere drukwerk waarbij informatie aan beide kanten van het papier wordt weergegeven.

Bleed en afloop:

De termen bleed en afloop worden gebruikt in de drukkerij-industrie om ervoor te zorgen dat er geen witte randen op het papier achterblijven na het snijden. Bleed verwijst naar het deel van het ontwerp dat buiten de snijranden uitsteekt.

✓ Succesvol toegevoegd! Oops!

close

Select options

close